
03 juny Conclusions i propostes de millora dels Pressupostos Participatius
Una vegada finalitzat el procés de votació dels Pressupostos Participatius de 2025, les entitats promotores del projecte “Millora els espais infantils i les places de La Bordeta” hem volgut fer una reflexió sobre la mecànica d’aquest procés participatiu ciutadà,
Més enllà de la satisfacció per haver aconseguit que un projecte coral i de barri com aquest assolís els suports necessaris per tirar endavant, hem volgut adreçar a l’Ajuntament de Barcelona un seguit de valoracions, com a crítica constructiva en vista a futurs processos similars, valorant els punts forts i intentant aportar idees per tal de minimitzar les seves debilitats.
El resultat és un document que farem arribar a la comissió de seguiment dels pressupostos participatius i que inclou aportacions d’entitats, veïnat i col·lectius diversos.
Com a resum destacaríem el següent:
PUNTS FORTS:
-La crida a la implicació i participació del veïnat per proposar i desenvolupar projectes de barri, fet que reforça els vincles comunitaris.
-Participar en la millora del teu barri fomenta l’arrelament i el sentiment de pertinença.
PUNTS FEBLES I PROPOSTES DE MILLORA:
-Cal incrementar la visibilitat del procés. Malgrat la publicitat en el transport públic el número de vots representa un % molt ínfim respecte la població de Barcelona. Potser caldria implicar cares populars i referents socials que expliquessin el procés a la televisió, ràdio i xarxes socials. Com més participació hi hagi més legitimitat tindran els resultats. I malauradament, una gran massa ciutadana ni tan sols ha arribat a saber que aquest procés existia.
-Reforçar la seguretat de la votació.
-Simplificar el procés, potser suprimint la primera votació, especialment farragosa, i fent que els tècnics ja facin una primera criba. En aquest sentit valoraríem la creació d’un canal d’assessorament previ que orienti la ciutadania per presentar ja d’entrada projectes més realistes i viables. En qualsevol cas, creiem que cal millorar la transparència per tal d’entendre els motius objectius per rebutjar un projecte d’entrada.
–Millora del funcionament del portal Decidim: el procés de votació, especialment a la primera volta de les votacions, es fa llarg per l’obligació de registrar-se. Si a més, li sumem que el web és penjava de forma freqüent, el resultat és que molta gent es desmotivava abans d’acabar el procés i decidia no votar a la segona fase.
–Evitar que es promoguin projectes de manteniment i reparació que haurien d’anar a càrrec dels pressupostos ordinaris de l’Ajuntament.
–Increment de la dotació pressupostària: proposem que la dotació global passi, en la propera edició, de 30 a 90 milions d’euros, que era la xifra inicialment prevista abans de la rebaixa per l’epidèmia de Covid.
-Depenent de la capacitat de mobilització de cada projecte, s’han donat gran diferències alhora de fer-ne publicitat. Proposem regular d’alguna manera, potser subvencionant part de la publicitat dels projectes més modestos perquè puguin tenir un mínim de visibilitat i no sortir amb un hàndicap ja d’entrada.
Si vols llegir el document complet, pots fer-ho aquí –> PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS 2025 PROPOSTES PER LA COMISSIÓ SEGUIMENT 2.6.2025
Sense comentaris